Avatar of mpeshev

by

Теми за размисъл след срещата на Freelance Lodge

04.06.2010 in freelancer lodge

Вчера се проведе първата среща на Freelance Lodge в зала 407 на Нов български университет. Аз и Божидар разкрихме официално представата и идеята от наша страна, след което дадохме думата на всички участници, които посетиха събитието. Оформиха се няколко дискусии относно приоритетите и важните звена на ложата:

 1. Какво ще правим и каква е ползата ни от Ложата?
 2. За кого е системата: за нас, като фрийлансъри, за да комуникираме помежду си, или да се представим на външния свят?
 3. Има ли нужда от юридическо лице?
 4. Кой е основният приоритет: опознаването и съвместната работа или намиране на нови клиенти?
 5. Има ли нужда от реконструкция на сайта (нова система) от гледна точка на портфолиа, представяне навън, CV профили и т.н.

Сегашното ни становище е да се опознаем през идниия месец, след което да помислим много сериозно дали има нужда от формализиране на Freelance Lodge. Това би помогнало за поставяне на Ложата на едно по-високо равнище от гледна точка на сериозност и отговорност; шанс за кандидатстване по различни проекти (включително финансиране за обучения) и издаване на фактури. От друга страна, има ли смисъл от организация между хора, които не се познават?

А какво е вашето становище?

8 responses to Теми за размисъл след срещата на Freelance Lodge

 1. Аз не съм бил там, но мисля, че в последна сметка истината би излязла някъде по средата; да, би имало нужда от юридическо лице, формулиране на договори и т.н., НО… ако хората ще се групират, те би следвало да имат думата по въпроса, защото всички добре знаем, че някои хора просто не могат да работят с други хора.

  Мисля, че най-добрият вариант е засега да се изчака с формализацията, защото това хората да се ошлайфат помежду си, да се оформят приятелства/партньорства, афинитети към работа с определени технологии и/или хора, и т.н., може спокойно да отнеме месеци, ако не и година и нагоре.

  Т.е. засега, нека бъде един вид неформална „гилдия“ :-) а с времето, само нейните членове евентуално ще покажат правилните признаци дали тя би могла да израсне във формална организация.

 2. Засега идеите са организация да се сформира след около месец. Целта основно е да опитаме да намерим финансиране за вътрешни обучения по мениджмънт или някакви технически такива.

  Демокрацията е много важно нещо, с едно леко изключение. Трудно се постига и лесно прерасва в анархия. :)

 3. Нали знаеш, че… мисля беше Чърчил… е казал, че демокрацията е много лоша форма на управление, но че по-добра засега не е измислена. ;)

  И между другото… не мислех, че някой вече финансира обучения, особено в България.

 4. Няма невъзможни неща, стига да знаеш пред кой и как да си ги поискаш ;)

 5. Adecco нали се сещаш, че грабнаха по няква ОП (май за човешкия капитал нещо) луди пари да правят безплатни обучения за хора от кол и въже. Преквалификации, разбираш ли…

  Но как да е, давам личното си виждане по въпросите:

  1. Какво правим – биваме полезни един на друг, завръзваме контакти, познанства, партньорства и т.н. хубави работи;
  2. Системата е за нас, един вид вътрешно ползване, пък ако клиенти се засилят да ни търсят тук – добре дошли са.
  3. Юридическо лице ще ни е нужно, някой ден. Преди да ни е нужно, като сега примерно, то е ненужно (тъпо звучи, ама дали не е така?).
  4. Опознаването и съвместната работа са първи приоритет.
  5. Ако не анализираме нуждите ни от системата, няма да знаем дали тя ги покрива. Нека за начало всички са с права contributor, та да могат да драснат поне една публикацийка – представяне, за да свържем профила с реалния човек (ако сме го виждали), пък нататък който се е доказал, че не пише простотии можете да го издигнете до Author, та да се създава и четяемо съдържание по общите ни теми ;)

 6. А кога е следващага среща?

 7. Харесва ми идеята на Владо. Абсолютно вярно – опознаването и откриването на възможности за работа заедно определено са на първо място и в моите очи, също.

  И да, нещо като Wiki или изобщо платформа за правене на някакъв вид писмен contribution определено звучи като чудесна идея!

  Аз между другото имам регистрирано юридическо лице, с достатъчно неутрално и нищо незначещо име, трябва само да подам две нулеви данъчни декларации и веднага може да се „ползва“. ;)

 8. Hi, I’m very interested in Linux but Im a Super Newbie and I’m having trouble deciding on the right distribution for me (Havent you heard this a million times?) anyway here is my problem, I need a distribution that can switch between reading and writing in English and Japanese (Japanese Language Support) with out restarting the operating system.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.