Avatar of mpeshev

by

„На какъв принцип получаваме приходи“ – презентация

29.06.2010 in freelancer lodge

Вчера споделих с посетителите на „Freelance Lodge“ презентация на тема „На какъв принцип получаваме приходи“. С темата споделих трите варианта, които използвам за получаване на доходи:

 • ежемесечен абонамент под формата на абонаменти, поддръжи и други регулярни
 • сигурни дългосрочни проекти с фиксирана ставка
 • почасови поръчки за консултации

Сред нещата, които наблегнах като лична оценка, са това, че източник на доходи е както основното ми занимание (тренинги, консултации и разработка на софтуер), така и странични такива – писане на материали или концертите. Много хора забравят, че имат специфични способности в ниша, в която „има хляб“, но не се възползват от въпросния момент. Като контрааргумент Майк ми зададе въпроса дали не се чувствам като дилетант, когато се занимавам с няколко неща. Отговорих му, че не съм почитател на тесните специалисти, които са крайно фокусирани върху едно единствено нещо и предпочитам разширяването на мирогледа. Освен това в „Характерни белези на хакера“ Ерик Реймънд споделя, че голяма част от ИТ специалистите са грамотни, четат фентъзи, занимават се с музика и пишат, което развива същата част от мозъка, която е ангажирана и с техническите занимания. Така че нещата са свързани.

Презентацията от вчера:

Как процедирате вие и по какъв начин получавате и съхранявате приходи?

12 responses to „На какъв принцип получаваме приходи“ – презентация

 1. Предлагам по време на следващата среща да обсъдим разходите, забавленията и допълнителното доброволно пенсионно осигуряване.

 2. Няма лошо. Засега търсим място за провеждане на следващата сбирка.

 3. Ще се изгриза от яд, че не успях да дойда – установявам, че сте засегнали супер-любимата ми тема за спор „Генералист или Специалист“ :(

  Моите приходи идват от същите три варианта, от които идват и на Марио, като проектите напоследък са ми все разни за без пари… за сметка на това добавям четвърто перо – заплата за половин-работния ми ден, която все още се оказва от сериозно значение за финансовата ми стабилност.

 4. Това пък което аз с голям интерес бих чул, е как изобщо стигаш до там да имаш тези приходи. :-) Нека бъдем честни – в България повечето хора гледат с лошо око на фрийлансинга, а особено ако идеш на интервю за работа, решиш че тези хора не ги искаш за фул-тайм работа, и им споменеш, че като компромисен вариант би работел на контрактинг/отдалечено, и те гледат така, все едно си сатаната, който се е появил по средата на най-свещената християнска церемония.

  Та това, което ми е от голям интерес, е как се стига до възможността да се издържаш като бял човек, а не като работен добитък? Контакти, връзки, препоръки… или просто първата 1 година буквално работиш без пари, за да завържеш тези контакти?… Примерно.

 5. Мисля, че повечето хора са свикнали с по-традиционни понятия като „свободно практикуващ професията си“ или занаятчия.

  Не мога да си представя успех в каквото и да е начинание без постоянство и интензивна работа. „Трябва да работиш“ казва Лев Толстой.

 6. Мога да разкажа и за тези неща, но съм ги споменавал на сбирките и ми се струва редно и други колеги да се изкажат по въпроса. Ако някой има желание да разкаже за себе си, може следващата сбирка да е на тази тема и да е workshop вариант отново.

 7. Избрахте ли дата за следващата среща?

 8. В момента търсим удобна зала в района на центъра, която можем да използваме за целта. До няколко дни ще интегрираме и новия дизайн на портала.
  Като цяло лятото е по-ваканционен сезон и организациите стават по-мудно.

 9. Възможно ли е да се направи нещо като електронно гласувана с цел преброяване на лицата, които имат желание да присъстват на следващата среща? Има много зали, които бихме могли да използваме, но е желателно да имаме ясна представа за приблизителната бройка на заявилите интерес за участие , тъй като капацитетите на помещенията варират значително.

 10. По принцип може да се реализира, но е достатъчно да се вписва по един коментар тук или във фейсбук страницата на ложата за тези, които имат участие да посетят проекта. Защото е равносилно – дали ще се впише бърз коментар или ще се гласува по някакъв начин, схемата е еднотипна и никога не се вписва на реалността. :)

 11. Обещавам яко да се напъна, ако направиш лекция на тази тема – „Как се стига до самоиздръжка“. Да, съгласен съм, тя не е нужно да бъде само твоето мнение, но ти можеш да си неин водач. Би било наистина интересно, ако 5-6 лектори се изредят да говорят по тази тема. ТОВА с огромен интерес ще изслушам.

 12. Опитах да направя подобно нещо на предната среща, но никой друг не се престраши да говори с мен :) Въпреки това скоро може да изнеса подобна тема пред малко по-широка аудитория, когато организираме семинара.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.