Към начинаещите:
- намерете си работа. Дори да чиракувате при някой по-опитен програмист.
- започнете като модифицирате готови системи.
Въпреки че ползвам фреймуърк – лична разработка, то той не е бил разработен самоцелно. Ако имах достъп до подобни оупън сорс системи, когато почвах, сигурно нямаше да тръгвам да откривам топлата вода.
Според мен след няколко години, повечето НОВИ проекти ще се разработват на базата на open source системи, на принципа за най-малката съпротива -“лесно намиране на по-голям екип“, по-бърза разработка, бързо намиране на помощ от community-то …
За момента обаче не съм достатъчно доволен от това което има на пазара, за да заместя фреймуърка + codebase генериран за няколко години за нещо което трябва да дописвам/пренаписвам за да ми върши работа.
Най-близко до това което имам нужда като функционалност е Wordpress-а + огромното количество екстенжъни излизащи всеки ден. Проблема ми с Wordpress-а e калпаво написания код на ядрото.
Най-близкото като ясна струткура и четимост на код е CakePHP, обаче CakePHP си е каквото е – просто фреймуърк плюс някой неща, с които не съм съгласен като архитектура.
Пак казвам – ако не разполагах със codebase и започвах сега сигурно щях да ползвам едно от двете решения.