PHP Frameworks (8 posts)

Topic tags: frameworks
 • Profile picture of Vladislav Stoyanov Vladislav Stoyanov said 8 years, 10 months ago:

  Кои използвате ? Защо? Препоръки към начинаещите ;)

 • Profile picture of mpeshev mpeshev said 8 years, 10 months ago:

  Аз използвам активно CodeIgniter и CakePHP – първото, когато ми е достатъчна само структурата и списък от библиотеки, а второто, когато разчитам на генерация на админ панел и повече готови компоненти, които се повтарят за изграждане на CMS.

  Т.н. ‘learning curve’ на CodeIgniter е относително поносим. Ако си наясно с концепциите за model-view-controller и имаш идея от active record и ORM, то реално новостите са само структурата на прост проект, така че за няколко часа нещата са ясни. В Cake има повече неща за навлизане и разбиране, тъй като се следва стриктно конструкцията, но въпреки това е доста практичен за работа.

  Колегата Веселин писа за един друг продукт – Lithium – http://www.veselin.bg/blog/lithium-php-framework.php – който е наследник на CakePHP, но с доста подобрения. Не съм го ползвал, но четох добри отзиви по негов адрес. Впрочем, CakePHP е писан по модел на Rails – доста далеч от него, но все пак с доста добри практики взаимствани.

 • Profile picture of Lyubomir Petrov Lyubomir Petrov said 8 years, 10 months ago:

  Aз напоследък тествам някакви нови неща, но ще видиме кога ще имам време да опиша всичките ми впечатления, че станаха доста :)
  Иначе..ползвал съм всичко (от старите) и не ми допадат… най си ме кефи, един домашно скалъпен, които е <1МБ и ми върши перфектна работа :)

 • Profile picture of George George said 8 years, 9 months ago:

  Домашно „сготвения“ framework с/у готови такива е дълга тема.
  До момента всичко съм си правил сам, оформено като re-usable код, моят си „фрейм“ е доста поносим,
  доста ок от към сигурност.
  Въпросът за мене ест. е дали все пак, ако мина на прим. CakePHP няма да хвана и бъда способен да поема повече проекти (част. заради редуцирана крайна цена; част. заради освободенно раб. време) ?
  Причините против са :
  -learning curve
  -security
  -оправяне с един фрейм където пипат неизвестни кодъри
  -носталгия по моя фрейм

  За мене въпросът „own-code-framework vs industry-popular-CMS“ си остава открит …

 • Profile picture of mpeshev mpeshev said 8 years, 9 months ago:

  В Западна Европа е масова практика да се ползват фреймуърци или дори CMS-и – например Django и Wordpress са стабилни изисквания за Белгия и Австрия. Причината е следната: стандарт, лесно намиране на по-голям екип, голямо community, развиващи се модули и т.н. Това за сигурността е глупаво според мен – като го ползват 100К човека, всяка дупка се репортва на най-горна инстанция и се фиксва за кратко време.

 • Profile picture of Alex Milanov Alex Milanov said 8 years, 7 months ago:

  Към начинаещите:
  - намерете си работа. Дори да чиракувате при някой по-опитен програмист.
  - започнете като модифицирате готови системи.
  Въпреки че ползвам фреймуърк – лична разработка, то той не е бил разработен самоцелно. Ако имах достъп до подобни оупън сорс системи, когато почвах, сигурно нямаше да тръгвам да откривам топлата вода.

  Според мен след няколко години, повечето НОВИ проекти ще се разработват на базата на open source системи, на принципа за най-малката съпротива -“лесно намиране на по-голям екип“, по-бърза разработка, бързо намиране на помощ от community-то …

  За момента обаче не съм достатъчно доволен от това което има на пазара, за да заместя фреймуърка + codebase генериран за няколко години за нещо което трябва да дописвам/пренаписвам за да ми върши работа.

  Най-близко до това което имам нужда като функционалност е Wordpress-а + огромното количество екстенжъни излизащи всеки ден. Проблема ми с Wordpress-а e калпаво написания код на ядрото.
  Най-близкото като ясна струткура и четимост на код е CakePHP, обаче CakePHP си е каквото е – просто фреймуърк плюс някой неща, с които не съм съгласен като архитектура.

  Пак казвам – ако не разполагах със codebase и започвах сега сигурно щях да ползвам едно от двете решения.

 • Profile picture of Божидар Костов Божидар Костов said 8 years, 7 months ago:

  Тука си много прав… Време е някой да пипне малко шибания WP…
  Аз го ползвам май за всичко вече. Изцяло съм минал на WP…

 • Profile picture of Плод&зеленчук Плод&зеленчук said 8 years, 7 months ago:

  Мислите ли, че би било удачно ли да се използва „Word Press“ система за съхранение и индексиране на електронни документи? Има ли възможност за управление на работни процеси и деривативни обекти?