Avatar of mpeshev

by

10 скрити умения на успешния фрийлансър

24.05.2010 in freelance

По темата из един полезен материал на Brian McDaniel във FreelanceFolder – какво отличава фрийлансърите от работниците в офиса и с какво още е запълнена длъжностната им характеристика по пътя до успешните проекти?

Бизнесмен

За разлика от служителите във фирми, фрийлансърите развиват свой бизнес. Независимо дали това се случва на юридическо ниво чрез създаване на фирма/организация или просто като частно лице, ленсърите минават през всички стъпки от А до Я в изграждането на проекта – каквото се случва в реалния бизнес. Това дава огромна свобода на въпросните експерти, както и включва сериозни отговорности по време на комуникацията, работата и крайните резултати.

Счетоводител

За експертите на свободна практика е важно да управляват сами ресурсите си, без да са подпомагани от счетоводителя в службата или директно от началника си. За тази цел са нужни специфични знания за типовете договори и данъци, годишната данъчна декларация в НОИ и някои други тънкости при плащането на сметките. При наличието на офис (а и не само) се включват разходи за наеми, сметки и други, които често се ползват ‘на готово’ в големите фирми.

Събирач на задължения

Заплатата на фрийлансъра не е фиксирана – нито като сума, нито като дата за получаване. Затова в способностите на експерта трябва да се включва и събирането на задължения при свършени проекти или задачи (като абонаментна поддръжка и други).

Човешки ресурси

Дори да работите без партньори или служители, то вие трябва да играете ролята и на мениджър Човешки ресурси – т.е. да се грижите и за себе си. Това включва внимателно планиране на проектите, организиране на времето за почивка, екскурзии (или някакъв друг вид релаксации), така че да бъдете във форма през работното време и да не се претоварвате (което да доведе до липса на продуктивност).

Мениджър на проекта

Това включва всички стъпки на проекта – преговори, естимиране на задачите, разпределяне във времето и прочие. Нещо повече – при работа с повече от един проекти се налага правилна синхронизация и дори субективни фактори като интуицията кога е възможно да се съчетават няколко задачи едновременно, да се предусещат времевите дупки за отговор от клиента, да се оставят правилни времеви буфери за всеки случай и прочие. Нещо, за което често има цял екип в огромните фирми, трябва да се включва автоматично в длъжностната ви характеристика :)

Клиентска поддръжка

Управлението на проекти е безкрайно важно, но менажирането на клиенти е необходимата стъпка за стигане до същината на проекта. Затова правилния support на клиенти е равносилен на половината свършен проект: доброто отношение, правилните преговори и ясните изисквания свършват половината работа, докато другото е въпрос на опит и свършена техническа работа.

Експерт продажби

Привличането на клиенти и продажбата на даден продукт или услуга изискват чар, убедителност и достатъчно познание за пазара, за да предоставите дейността си за подходяща сума. Тъй като вие сте човек-армия (и както би казал Луи XIV: „Държавата, това съм аз!“), това отново е ваша отговорност. Ако успявате да поддържате бизнеса си и да имате достатъчно доходи, то поздравления – това е едно от успешните ви умения.

Маркетьор

Социални медии, мрежи – портфолиа, блогове и т.н. – сиреч вашето представяне в онлайн света, отново е ваша отговорност. Дори когато става въпрос за препоръки и мнения за продуктите ви, това отново е въпрос на преговори от ваша страна.

Блогър

Макар това да влиза частично в сферата на маркетинга, поддържането на качествен блог осигурява добра аудитория както за евентуална клиентела и партньори, така и за издигането на вас и личността ви в онлайн света. По този начин могат да се извършват статистики и изследвания, да се предоставят промоционални версии на продуктите и прочие. В случай на някакви публични известия, това е вашата собствена платформа пред света и можете да представите ясно и точно вижданията си.

Домакин и офис мениджър

Поддръжката на офиса и работното място, както и правилната атмосфера за работа, могат да се оставят на допълнителен човек, но често това не е възможно. Ако работите вкъщи и нямате постоянен доход, това е излишна инвестиция за работна ръка за поддръжка. Така че, познайте – за да работите спокойно и продуктивно, както и да не се притеснявате при срещи с клиенти, трябва да се погрижите и за това звено.

Като завършек на солидната длъжностна характеристика, смея да синтезирам работата на фрийлансъра като далеч по-отговорна и обемна от тази на всеки служител на работното място.

3 responses to 10 скрити умения на успешния фрийлансър

  1. Ако сравняваме отговорности – в общия случай служителя е безотговорен, отговаря РМ или там който е ръководителя на екипа/проекта. Тук ти си цар и господар. Или както е по-мелодично да се казва „И ловец съм, и рибар съм…“.

    Не съм съгласен за нещо в счетоводната част. В големите фирми нямат нищо на готово. Там просто някой (секретарка или др.) има отговорността да се грижи за бележчиците и документите, след което в края на всеки месец тия неща се засилват към счетоводната фирма, освен ако си нямат собствен счетоводител на договор. Няма бягане от бюрокрацията и в двата случая, просто леснърът не е някой, който изгаря от желание и неутолима нужда всеки месец да се разправя, че и да плаща на счетоводител… наблюдавам аз.

  2. Никъде не съм казал, че се бяга от бюрокрацията, а че като служител във фирма, теб не те касаят никакви държавни институции, неустойки, данъци и декларации. Работиш, получаваш заплатата нето (след удръжките) и си един спокоен човек. Като freelance експерт обаче нещата не са така – и това съм се опитал да посоча. :)

  3. Ух, да, съгласен :)

    Ударила ме е предприемаческата вълна и гледам от шефската кабинка вместо от служителската, каквато е ситуацията тук.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Twitter Users
Enter your personal information in the form or sign in with your Twitter account by clicking the button below.